Centrum mail

Vážení přátelé, milovníci vědy,

 jménem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědeckého magazínu Českého rozhlasu Sever Planetárium vás srdečně zveme na další "přátelské setkání s vědou" Café Nobel, které se uskuteční ve čtvrtek 20. prosince od 18 hodin v prostorách hvězdárny na Písečném vrchu v Teplicích.

 Téma: Špicberky/ Svalbard 1968 – 2018. Půl století a dvě české expedice
Před 50 lety se na Špicberky vydala výprava teplických horolezců, která podnikala výstupy, ale také mapovala ledovec a konala i další výzkumy. Na expedici bude vzpomínat jeden z účastníků – horolezec a publicista Gerhard Tschunko. Na jeho povídání naváže archeobotanička a paleoekoložka Mgr. Alexandra Bernardová z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která vám prozradí, jak vypadají podmínky pro výzkum v Arktidě dnes, kdy vědci z Centra polární ekologie na Špicberkách provozují Českou arktickou vědeckou stanici.

 Gerhard Tschunko je bývalý československý reprezentant, mistr sportu a držitel ocenění za přínos k rozvoji českého horolezectví; spoluautor dvou stovek horolezeckých prvovýstupů, spoluzakladatel Památníku horolezců v Tisé na Ústecku. Je také autorem a spoluautorem řady článků a publikací o historii lezení a horolezeckých průvodců.
Mgr. Alexandra Bernardová vystudovala biologii se specializací na botaniku na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde v současné době pracuje a dokončuje doktorát. Zabývá se paleoekologií a to jak v našich, tak v polárních oblastech. Od roku 2009 tráví téměř každé léto na Špicberkách, kde se věnuje ekologii rostlin a vývoji vegetace.

 Doporučujeme rezervovat si předem místo na adrese hap@hapteplice.cz.
Rezervovaná místa je nutné obsadit nejpozději 15 minut před zahájením akce, jinak rezervace propadají a místa budou k dispozici pro další návštěvníky. Děkujeme za pochopení!

 Své přátele, kolegy, studenty či spolupracovníky můžete upozornit a pozvat i prostřednictvím Facebooku - https://www.facebook.com/events/498642457291630, případně jim prosím přepošlete tento mail - je možné, že nejsou v našem maillistu.

 Kudy na hvězdárnu:
Mapa zde: https://mapy.cz/s/FvGa.
Autem: až ke hvězdárně nelze zajet (vjezd povolen pouze pro obsluhu hvězdárny), zaparkovat je možné na parkovišti v ulici U Panoramy a dále jít pěšky, víceméně po rovině se závěrečným krátkým stoupáním. 10 minut chůze.
MHD: od Hlavního nádraží trolejbusem č. 3, zastávka Panorama (konečná). Dále pěšky ulicí U Panoramy - viz výše.

 Partnerem Café Nobel je nakladatelství Academia (http://www.academia.cz).
Součástí každého večera je soutěž o knihu.
 
Srdečně vás zveme!
S přáním krásného dne

 Frederik Velinský,
UJEP Ústí nad Labem
frederik.velinsky@ujep.cz
http://cafenobel.ujep.cz
https://www.facebook.com/cafenobel.ujep
http://www.rozhlas.cz/planetarium

 Pokud si nepřejete informace o Café Nobel dostávat, napište nám prosím a my vás vyřadíme z našeho adresáře.